Längdskidor

Längdskidåkning i Högfjället!

Hej!

När vi var i Sälen så passade vi på att åka längdskidor. Säsongen här hemma i Örebro var inte så lång och bristen på snö gjorde att jag ställde mig med svajiga ben i längdspåret på Högfjället.

IMG_8692

Det var jättefina spår och inte allt för mycket folk. Det var jag och min sambo, min mamma med sambo och min syster som åkte. Den enda riktigt vana längdskidåkaren av oss var min sambo. Mammas sambo kan åka skapligt bra så han och min sambo fick åka fram och tillbaka och hålla koll på oss andra tre som åkte runt som tre stycken Bambi på hal is. En vågade inte ta sig nedför backar, en låg i snödrivorna rakt upp och ner, och den tredje tog sats i nedförsbackar utan någon som helst kontroll. Man kan beskriva oss som Familjen Annorlunda och man hörde på mils avstånd vart vi var och vart vi var på väg.

DSCN0330

Vi startade våran åkning längst med vägen för att slippa de förbaskade backarna som är från Högfjällshotellet ner till spåret. Rundan vi tog blev 5 kilometer och tog extremt lång tid att åka. Inte för att det var ett svårt spår utan för att vi var så osäkra på våran åkning. Det var dimmigt men skaplig temperatur på -3 grader. Längst med rundan hittade vi en grop bland träden där vi satte oss och fika. Supermysig!

IMG_8703

När jag väl kände mig säker på längdskidorna skulle vi packa ihop och åka vidare till stugan för att byta om och åka slalom. Kan det inte vara fler timmar på dygnet?

IMG_8695

Hemma efter en weekend i Sälen!

Hej!

Nu är jag hemma efter en weekend i Sälen med massa skidåkning! Vi har åkt både längd, slalom och skoter. Ätit massa god mat, åkt bandvagn och andats frisk fjälluft. Nu är energiförrådet påfyllt. Har tagit massa bilder och filmat med GoPro kameran. Ska kika igenom allt nu och se om det är något att ha.

Längtar redan tillbaka. En weekend är för kort och går alldeles för fort. Nästa år kommer vi nog att satsa på fler dagar.

Kram / Emelie

IMG_8767

Sälen, Lindvallen!

DCIM100GOPRO

DCIM100GOPRO

DCIM100GOPRO

DCIM100GOPRO

Hej!

Nu har vi kommit fram till Sälen, Lindvallen. Idag har vi inte hunnit mer än att packa upp i stugan, hyrt slalom och rekat backar. Nu snart är det dags för tacomys i stugan och uppladdning inför morgondagens skidåkning. Vi har planer på att åka längdskidor på förmiddagen och slalom på eftermiddagen. Det blir en intressant morgondag då jag inte har åkt slalom på kanske 20 år. Det kommer bli kidsen och jag i barnbacken.

Kram / Emelie

Längdskidor på Gustavsvik golfbana i Örebro!

Hej! Allt bra där ute i stugorna? Här inne är det varmt och skönt men ute är det kring -15 grader eller mer. Så det har inte blivit någon utomhusaktivitet på ett tag. Det har varit för kallt för att man ska kunna njuta av bara en promenad. Det gör till och med ont att andas ute. Men nu ska det bli lite mildare och ligga runt -10. Det är helt okej.

De senaste dagarna har jag haft en sådan träningsvärk som aldrig har gått över. Vi åkte som sagt längdskidor två dagar i rad och det satte sina spår. Efter första passet längdskidor kände jag inte av någon träningsvärk, inte efter andra passet heller men när jag vaknade upp tredje dagen kunde jag knappt röra mig. Fruktansvärd träningsvärk i ljumskarna och i höften på något konstigt sätt. Så det har varit perfekt att få vila bort träningsvärken nu när det ändå har varit för kallt ute för att träna.

DSCN1433
Vi åkte som vanligt på Gustavsvik golfbana i Örebro och det gick sakta men säkert framåt för min del. Eller inte helt säkert, blev nämligen påkörd bakifrån av en fartdåre men det gick bra! Man ska vara med om mycket!
DSCN1429
DSCN1434

Nästa gång vi åker längdskidor ska jag öva mer teknik. Nu har jag lärt mig att åka framåt. Något positivt!
Kram / Emelie

Längdskidåkning på golfbanan i Örebro!

Hej!

Nu är säsongen för längdskidåkning här! Vi har lyxen att ha ett längdskidåknings spår på golfbanan i utkanten av centrala Örebro. Ett spår som passar mig perfekt som är nybörjare. Jag köpte mina längdskidor förra vintern och jag är fortfarande nybörjare och kan bara åka på flacka banor. Jag undrar när man ska lära sig?

Förra året hade jag åkt någon mil ute på golfbanan här i Örebro och trodde sedan att jag ”kunde” åka längd. Så vi drog till Sälen och skulle åka längdskidor där. Det började bra när vi åkte i ett spår i Lindvallen. Dagen efter hade jag fått feber men ville inte förstöra min första skidsemester så jag tog några värktabletter och gav mig ut i spåret igen. Nu var vi i Högfjället. Vi hade tittat ut ett spår som vi skulle åka och hjälp vad kupperad den var! Det var en fin och solig dag med massa människor i spåret. Den varma solen hade gjort så att snön smällt och det var nu is i spåren. Jag som ”kunde” åka satte fart framåt och helt plötsligt fick jag en sådan fart så jag blev livrädd och såg att det kom en snäv vänsterkurva. Fick panik!
P1040309

Rakt fram var det enbart buskage och ett trästaket för där skulle man inte åka. Jag som inte ens vet hur man stannar ett par längdskidor försökte bromsa på något sätt så att jag satte krokben på mig själv och far rakt upp i luften och ner med huvudet före i en isig snövall. Visste inte om jag var död eller levande. Trodde helt klart att jag hade krossat nacken och såg inget efter att solglasögonen hade förstörts i raset. Och just där och då bestämde jag mig för att jag skulle sätta eld på mina längdskidor lagom till Valborg. Men dom har legat och skräpat i källaren och skidorna har till och med varit med om en flytt. Och om jag har lagt sådan energi på skidorna att dom har fått följa mig till min nya lägenhet är dom värda en andra chans.
Version 2

Vi var ute i söndags och åkte på golfbanan här i Örebro. Det går inte fort, det går inte sakta utan det går i min takt. Tråkigt nog ramlade jag inte en enda gång. Hade varit skönt att få ramla och få känna hur ont det gör så att man inte blir lika rädd för att ramla nästa gång!

Men jag vet fortfarande inte hur man ska få modet att åka i backar och att ta sig uppför backar? Och att bromsa? Hur gör man? Övning ger färdighet men hur länge ska man öva?
P1040319
Bilderna är från våran resa till Sälen.
Kram / Emelie